PEMBUKA BICARA

Apa yang tertulis di laman blog ini datang daripada lubuk hati saya yang paling dalam dengan niat yang ikhlas. Untuk yang sudi mengikuti blog ini, terima kasih saya ucapkan dan untuk yang terguris hatinya dengan pengisian blog ini, salam kemaafan yang saya pinta. Sesungguhnya yang baik itu datangnya daripada Allah S.W.T dan yang kurang baik itu datangnya daripada diri saya sendiri. ~AYU AMRON~

Selasa, 29 Mac 2011

MENCARI KASIH KEKASIH- BAB 1-

BAB 1:
Zaharah ralit memerhati dedaun pepohonan yang mulai gugur satu-persatu memenuhi lantai bumi Christchurch. Musim luruh sudah sepurnama menjadi tetamu di bumi Christchurch. Walaupun musim sejuk masih belum menampakkan bayangnya namun, segelintir penghuni Christchurch sudah mula terasa kedinginannya yang bagaikan mencucuk-cucuk ke dalam tulang hitam mereka. Zaharah juga turut merasakannya. Merasakan tempias angin musim sejuk yang bakal menjenguk siswa siswi Christchurch di sini. Namun, keadaan itu tidak sedikitpun mencacatkan rutin harian mereka di sini yang sedang dahagakan ilmu.
            “What are you looking at?” Tegur satu suara garau yang cukup dirindui Zaharah.
            “Nothing.” Balas Zaharah sambil tersenyum ke arah Eddy Edison, anak muda yang sudah banyak membantunya sepanjang berada di bumi asing ini. Anak muda yang sudah hampir tiga tahun menyulam kasih bersamanya.
            “Bermenung.” Teka Eddy.
            Zaharah mengulum senyum mendengar kata-kata Eddy. “Bukan bermenung tapi termenung.” Ujar Zaharah membetulkan kesalahan penggunaan kata imbuhan oleh Eddy.
            “Oh, wrong again.” Keluh Eddy.
            “It’s okay. You still can learn.” Pujuk Zaharah. Dia gagum dengan kebolehan Eddy bertutur menggunakan Bahasa Melayu kerana sangat susah untuk menemui seorang lelaki berbangsa Inggeris yang boleh berkomunikasi menggunakan bahasa itu. “Minggu depan majlis konvokesyen you, lepas ni tentu susah kita nak jumpa. You dah habis master tapi I ada satu semester lagi kat sini untuk habiskan first degree.” Tambah Zaharah lagi.
            “Zara.”
            “Erm…”
            “Do you really love me?” Soal Eddy tiba-tiba.
            “Of course, I do love you. Why?” Soal Zaharah kembali.
            “Will you marry me? Kita kahwin.” Ujar Eddy sambil menyarungkan sebentuk cincin ke jari manis Zaharah. Zaharah terkesima melihat tindakan drastik Eddy. Fikirannya kosong tiba-tiba. Perasaannya bercampur-baur tatkala itu. Sukar digambarkan dengan sebarang kata-kata. “Kita kahwin.” Ulang Eddy apabila tidak mendapat sebarang respon daripada Zaharah.
            “Hah, kahwin?” Soal Zaharah, terkejut dengan lamaran Eddy.
            “Why? You don’t want to marry me?” Soal Eddy pula. Dia kecewa dengan respon yang diberikan oleh Zaharah. Sangkanya Zaharah akan teruja dan gembira dengan lamaran itu.
            “No, is not like that. I do want to marry you but not now. I’m still studying. You know that, right?”
            “Tapi, you yang cakap lepas ni kita susah nak jumpa lagi. Kalau kita kahwin, hari-hari kita boleh jumpa. You ada baki pengajian selama satu semester lagi untuk first degree you but is okay. You boleh belajar dan I boleh kerja. You pun ada beritahu I yang you naksambung pengajian master you di sini tapi parents you tak setuju sebab bimbangkan you. Tiada siapa yang jaga you di sini but at least bila you kahwin, parents you tak perlu nak bimbangkan you lagi sebab you ada suami yang boleh jaga you di sini. Habis sahaja first degree you, kita balik ke Malaysia. Bila semester baru dibuka, kita pulang semula ke sini untuk you sambung master you dan I tetap boleh bekerja di sini. Lepas you habis master, kita balik ke Malaysia. Kerja di sana dan bina keluarga kita di sana.” Ujar Eddy panjang lebar.
            “You tak kisah tinggalkan kehidupan you di sini.” Soal Zaharah. Dia sengaja mahu menduga sejauh mana kesungguhan Eddy dengan kata-katanya sebentar tadi.
            “Apa yang ada dengan kehidupan I di sini? I tak ada sesiapa di sini. I hanya ada you dalam hidup I. Tapi you masih ada keluarga di sana. Your parents and your younger brothers. So better, I ikut you balik ke sana untuk mulakan hidup baru.” Jawab Eddy. Mendengar jawapan yang keluar daripada mulut Eddy itu sedikit sebanyak mengurangkan kegusaran di hatinya. Mutiara jernih mula bergenang di tubir mata Zaharah. Sungguh dia terharu dengan kesungguhan Eddy untuk menetap di Malaysia bersamanya. Walau bagaimanapun, masih ada satu perkara lagi yang perlu Eddy korbankan demi cinta mereka iaitu agamanya. Sanggupkah Eddy?
            “Why? You still tak yakin dengan I?” Soal Eddy setelah melihat riak kegusaran yang terpancar mata bening milik Zaharah.
            “Bukan. Bukan soal tu.” Nafi Zaharah.
            “Then?”
            “Religion. Are you willing to convert?” Soal Zaharah. Dia perlukan kepastian daripada Eddy tentang kesanggupan pemuda itu untuk bertukar agama. Mustahil baginya untuk bernikah dengan Eddy andai kata pemuda itu enggan memeluk Islam.
            “I’m a Muslim.” Jawab Eddy sambil tersenyum.
            “Not funny okay. I’m serious.” Balas Zaharah, keras. Dia terasa seolah-olah Eddy mempersendakannya apabila Eddy mengaku yang dia seorang Muslim. Memang dia seorang gadis yang agak bersosial. Memang dia seorang gadis yang agak kebaratan. Dia tahu itu dan dia juga mengakuinya. Namun, pegangan akidahnya masih kuat. Baginya, agama bukan perkara untuk dipersendakan.
            “I’m serious too.” Balas Eddy. Melihat rona wajah Zaharah yang tegang membuatkan Eddy melepaskan keluhan berat. “I’m be a Muslim for the past two months.” Sambung Eddy lagi membuat pengakuan.
            “What?” Soal Zaharah terkejut dengan pengakuan Eddy itu. “How? When? Kenapa I tak tahu? Why don’t you tell me?” Soal Zaharah lagi bertalu-talu. Begitu banyak persoalan yang sedang bermain di fikirannya kini dan itu semua memerlukan jawapan daripada Eddy.
            “It’s surprise!!! Surprise mana boleh beritahu.”
            “You!!!” Bentak Zaharah tidak puas hati. Eddy dapat membaca rasa tidak puas hati yang sedang bermukim di dasar hati teman wanitanya itu.
            “Okay. You nak dengar which version? The short one? Or the long one?”
            “Eddy!!!” Zaharah tayang muka tidak puas hati terhadap Eddy. Geram kerana Eddy membelakangkannya dalam hal sepenting ini.
            “Okay, okay. I will tell everything from a till z.” Eddy menarik nafas sedalam-dalamnya sebelum melepaskannya keluar. Zaharah melihat sahaja perbuatan Eddy dengan seribu satu persoalan dan kemusykilan di hatinya.
            “For the past two months, you were very busy with all your preparation for the final exam and also for your thesis. Because of that I have a lot of time to be alone and to think about changing my religion. One fine day, I went to the park just to get some fresh air but suddenly I hear some nice melody from the mosque nearby the park.”
            “Melody?” Soal Zaharah agak teruja mendengar kisah Eddy. Memang diakuinya sejak peperiksaan akhir semester bermula, dia jarang menghabiskan waktu bersama Eddy lagi kerana dia sangat sibuk dengan persiapan akhir sebelum peperiksaan. Waktu yang ada digunakan sebaik mungkin untuk menelaah pelajaran. Dia tidak mahu kerana terlalu asyik bercinta, pelajarannya pula yang terkandas di pertengahan jalan.
            “The melody is azan. Do know why, I really fall in love with that melody. Deep inside my heart I felt so peaceful. Several days later, I went to the mosque. I meet the imam, Syeikh Aziz. I tell him everything.” Eddy berhenti sejenak. Menarik nafas dalam-dalam sebelum menghembuskannya keluar. Dia cuba mengimbas kembali apa yang terjadi kepadanya hampir dua bulan yang lalu.
            “Everything? What you mean by telling him everything?” Duga Zaharah.
            “About our relationship and about what I felt when I heard azan.”
            “Then, what he says?” Soal Zaharah lagi.
            “He say, maybe this is guidance from Allah. Some hidayah from Him. Syeikh Aziz help me a lot. With his help, I discover the beauty of Islam. After a couple of weeks, I decide to convert and to be a Muslim.”
            “I harap you bukan convert hanya semata-mata nak kahwin dengan I.” Luah Zaharah. Tinggi harapannya pada Eddy. Semoga Eddy benar-benar memeluk Islam kerana menerima hidayahNya, bukan hanya kerana mahu menikahinya.
            “To be honest with you, dulu I memang fikir macam tu but not now. Now, I convert because I really want to be a good Muslim.” Memang itu niat Eddy sekarang. Kalau dulu mungkin dia akan memeluk Islam kerana niatnya mahu berkahwin dengan Zaharah tetapi tidak kini. Sekarang, hatinya kuat mengatakan Islam agama terbaik untuknya. Andai kata jodohnya dengan Zaharah tidak panjang sekalipun, insyaallah dia akan tetap bertahan dengan agama pilihannya.
            “Alhamdulilah.” Ujar Zaharah sambil menadah tangan memanjatkan setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Allah S.W.T. “So, what is your new name?” Soal Zaharah sambil mengenyitkan mata nakalnya.
            “Saifuldeen.”
            “Pedang agama?”
            “Ya, nama tu di beri oleh Syeikh Aziz. Nama penuh I sekarang ialah Eddy Saifuldeen Edison Bin Abdullah.” Pertama kali nama itu disarankan oleh Syeikh Aziz kepadanya, dia terus bersetuju. Entah mengapa, dia begitu sukakan makna di sebalik nama yang diberi. Pedang agama.
            “You masih kekalkan nama Eddy. May I know why?”
            “Let it be more modern.” Jawab Edy dengan nada berseloroh sambil tersenyum.
            “Ada-ada jelah you ni. However, it stills a nice name for you.” Zaharah tersenyum bahagia. Dia bahagia dan terharu sekali dengan kesungguhan yang ditunjukkan oleh Eddy untuk memperisterikannya. Namun, masih ada lagi keraguan di dalam hatinya. Bagaimanakah penerimaan orang tuanya tentang perancangan pernikahan mereka? Adakah mungkin abahnya akan bersetuju untuk menerima Eddy sebagai menantunya?
            “Thanks dear.”
            “You are most welcome dear. Now, masalah tentang agama you dah selesai tapi…” Ucapan Zaharah tergantung seketika. Dia berfikir adakah wajar dia meluahkan kebimbangannya kepada Eddy.
            “What?” Soal Edy. Dia mengusap lembut cari runcing Zaharah sambil menatap jauh ke dalam anak mata Zaharah. Ada sinar kebimbangan yang terbias dari sepasang mata bening milik gadis itu. Zaharah tidak mampu menahan panahan mata Eddy. Seperti biasa, dia akan segera melarikan pandangannya ke tempat lain. Eddy tersenyum. Sudah tiga tahun berlalu tetapi Zaharah masih tidak mampu melawan pandangannya lagi.
            “We have another biggest problem.” Jawab Zaharah sambil tersenyum nipis. Terasa sungguh plastik senyumannya tatkala itu.
            “Ada lagi?”
            “Yeah.”
            “Kali ini, apa pulak masalahnya?”
            “My dad.”
            “Your dad?”
            “Yes, my dad.”
            “What wrong with your dad? I can’t get it.”
            “I kan perempuan.”
            “Itu I tahulah. Kalau you lelaki, takkanlah I nak bercinta dengan you. I’m not that desperate okay. I’m not a gay.” Ujar Eddy sambil tersenyum. Dia tetap tidak dapat menangkap maksud sebenar yang cuba disampaikan oleh Zaharah.
            “You ni!!! I serious ni tau. You boleh main-main pulak.” Zaharah mengetap bibirnya. Geram dengan perangai Eddy yang kadang-kala suka bermain dengan perkara yang penting.
            “Me too. So, what the problem?”
            “Dalam Islam, kalau seorang perempuan atau wanita ingin bernikah dan mendirikan rumahtangga, dia terlebih dahulu perlu mendapatkan izin wali amd in this case, wali I adalah abah I. So, it means I kena dapatkan izin abah I dulu sebelum I berkahwin dengan you. Jadi, inilah problem kita sekarang. Permission from my dad.” Jelas Zaharah.
            “Minta jelah. Tak susah pun kan.”
            “Cakap memanglah senang tapi nak buat tu susah tau tak. I don’t think he will agree with your crazy idea to get marry with me.”
            “Crazy idea? So, it mean you tak nak kahwin dengan I?” Soal Eddy sedikit tersinggung dengan kata-kata Zaharah yang mengangap idea perkahwinan mereka sesuatu yang gila.
            Zaharah perasan pertukaran nada suara Eddy. Barangkali Eddy tersinggung dengan kata-katanya sebentar tadi. Bukan niatnya untuk menguris perasaan Eddy dengan mengatakan idea perkahwinan mereka adalah idea gila tetapi itu adalah hakikat yang perlu mereka berdua terima.
            “It’s not like that. Of course, I do want to marry you. I love to marry you but how about my dad. He would not allow that. Never!!!” Sengaja ditekan perkataan akhirnya untuk menyatakan betapa abahnya tidak akan setuju dengan perkahwinan mereka.
            “Okay. Kita boleh pujuk dia.” Usul Eddy.
            “Dia tidak akan setuju.” Balas Zaharah. Dia yakin benar akan hakikat itu. Siapa yang tidak kenal dengan sikap Mohd Josuh Ismail yang amat membenci lelaki kulit putih yang dianggapnya sebagai penjajah dan perosak maruah bangsanya. Hatta, Eddy berasal dari New Zealand sekalipun, sebuah negara yang tidak pernah menjajah Tanah Melayu tetapi dia sangat yakin Eddy tetap akan terkena tempias kebencian abahnya itu.
            “Okay, why he will not allow you to marry me?”
            “First, I still study. Second, you are English man, pada abah I semua orang putih tu penjajah. Third, you are not Malaysian. Fourth, he doesn’t know you at all.”
            “Only four reasons?”
            “Habis tu, you nak berapa banyak lagi? Empat ni pun belum tentu kita dapat selesaikan.” Balas Zaharah geram. Terasa seolah-olah dia sedang dipermainkan oleh Eddy. Hatinya separuh nanar memikirkan respon yang bakal diterima daripada abahnya tetapi Eddy masih lagi boleh menguntum senyum. Senyuman yang akan membuatkan tidurnya tidak lena.
            “Untuk yang pertama, walaupun kita dah kahwin tapi I tak akan halang you untuk teruskan pengajian you bahkan I akan sokong dan berikan galakan yang sepenuhnya pada you. Kedua, I rasa soal bangsa tu tak penting tapi yang penting soal agama. Since now I dah convert, it should not be a problem anymore. Soal penjajah tu, setahu I New Zealand tak pernah jajah Tanah Melayu. Tak tahu pulak I kalau buku sejarah yang abah you baca tu ada tulis yang negara I pernah jajah negara you.” Eddy berhenti seketika. Terasa kering pula tekaknya. Diteguk air mineral yang berada di tangannya. Terasa lega sedikit anak tekaknya yang sedang terseksa. “Ketiga, I memang bukan orang Malaysia tapi I kan dah cakap when everything settle kat sini, kita akan stay kat Malaysia. Yang keempat dan juga yang terakhir, kalau your parents tak kenal I, why not you introduce kita orang so that kita orang boleh saling kenal-mengenali. Simple kan? So, the problem is solve.”
            “Cakap memanglah senang tapi nak buat tu susah. Wait, wait, wait. Tadi you cakap apa? Introduce you all?”
            “Yeah.”
            “So. It mean that…”
            “Yes. Cuti musim sejuk nanti, I ikut you balik Malaysia. I boleh jumpa parents you dan kita boleh bincang perkara ni dengan mereka.”
            “What? Are you serious?” Soal Zaharah bagaikan tidak percaya dengan apa yang baru dia dengar dari mulut Eddy.
            “Yes. I serious. Totally serious. Apa pun penerimaan keluarga you I akan terima dengan hati yang terbuka. I akan berusaha semaksima mungkin untuk puaskan hati family you especially Encik Mohd Josuh Bin Ismail yang you takutkan sangat tu.” Ujar Eddy sambil mengangkat tangan kanannya seolah-olah dia sedang membaca ikrar. Zaharah tersenyum bahagia melihat kesungguhan Eddy.
            ‘Ya Allah, permudahkanlah urusan kami. Kami ingin membina masjid dan menuju ke arah kerehdaanMu. Kami ingin menjauhi maksiat dan zina. Kami ingin menghalalkan hubungan yang ada. Tunjukkanlah jalanMu kepada kami. Amin!!!’ Doa Zaharah  di dalam hatinya. Semoga apa yang dirancang mereka menjadi kenyataan. Zaharah memandang cincin yang sudah tersarung kemas di jari manisnya. Indah ukirannya. Dan ia akan menjadi bertambah indah apabila niat suci mereka mendapat restu keluarganya di Malaysia. Zaharah dan Eddy saling berpandangan, saling membalas senyum bahagia.
Di sebalik kesibukkan ratusan orang yang membanjiri Avenue Park Christchurch saat ini, terdapat sepasang mata yang memandang pasangan merpati dua sejoli itu dengan rasa amarah yang membara. Dia mengetap bibirnya. Perasaannya bergolak. Kecewa, cemburu, marah dan geram. Kecewa kerana huluran kasihnya ditolak mentah-mentah oleh Eddy. Cemburu kerana hati Eddy dimiliki oleh seseorang yang rapat dengannya. Marah, dan geram kerana Zaharah masih lagi mendekati Eddy meskipun sudah mengetahui rahsia hatinya terhadap jejaka Inggeris itu. Kini semuanya bercampur-baur menjadi satu iaitu dendam.
Dendam yang hanya akan terlerai apabila mereka berdua menderita seperti dia. Hanya kerana dendam itu, dia nekad untuk memastikan bahawa mereka tidak akan bahagia. Tidak akan kekal bersama. Andai takdir Tuhan mengatakan Eddy bukan miliknya maka Eddy juga tidak akan menjadi milik sesiapa termasuk Zaharah.
Sekali lagi dia melihat ke arah pasangan itu. Hatinya sakit bagai dihiris belati tajam apabila melihat kemesraan yang dipamerkan mereka. Jiwanya hancur apabila melihat Eddy melayan Zaharah dengan penuh kasih sayang dan cinta. Dari dulu hingga kini, Eddy tidak pernah melayannya dengan baik. Hanya sekadar bertegur sapa apabila sesekali bertemu di kampus. Tidak lebih dan tidak kurang daripada itu sedangkan antara dia dan Zaharah, dia lebih dahulu mengenali lelaki itu.
Apa kurangnya dia dan apa lebihnya Zaharah? Soalan itu sering diajukannya kepada dirinya sendiri. Namun sehingga kini, dia masih gagal menemui jawapannya.


           

           

8 ulasan:

nadiilham berkata...

cepat cepat sambung. really like it

itu_aku +_^zue berkata...

asal jahat sgt ni
hope xde pape jd jt zara ngan eddy

AYU AMRON berkata...

TQ....saya gembira anda suka ceritanya....

mutmainnah eein berkata...

WOW, AYU DA START MENULIS...MINE WILL BE COMIN SOON, IDEA ADE BUT TAK SEMPAT... T KTE SHARE IDEA K...HEHE VISIT MY BLOG OSO, BLUM DEW PAPE BUT WILL B SOON...

AYU AMRON berkata...

Mut....idea kita biasa2 je...mengisi waktu yg terluang nie...nak alamat blog Mut

mutmainnah eein berkata...

http://mamamude23.blogspot.com/ jgn lupe comment k...:)

bisikan hati berkata...

cite ni boleh jd idea n panduan untuk novel saya.ayat yg dgunakan sungguh menarik dan melankolik.I really love it!Doakan cita2 gadis 15 tahun ini hendak menjd penulis menjadi realiti ya?^_^

kunjumglah blog saya pula!!

AYU AMRON berkata...

thanks sb sudi bc cerita ni bisikan hati...akak doakan impian adik akan jd kenyataan satu hari nanti. sama2lah kita berusaha ye.....Chayok!!!